Żurek
Żurek to nasza ulubiona zupa wielkanocna :) Nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania bez żurku na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Mój przepis jest wyjątkowy, przekazywany z pokolenia na pokolenie, nie spotkałam tak gotowanego żurku. Czysty, bez dodatku warzyw i śmietany, z chrzanem i majerankiem, na wywarze z białej kiełbasy. Zawsze jest przygotowywany w wielkim garze, bo sięgamy po niego przez całe Święta i jeszcze dłużej. Zapraszam :)
- 600 g surowej białej kiełbasy
- 5 łyżeczek tartego chrzanu
- 2 litry wody
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- ziele angielskie
- pieprz
Kiełbasy zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwa ząbki czosnku, łyżkę majeranku, ziele angielskie, pieprz, sól i liść laurowy. W odkrytym garnku delikatnie parzymy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy.
Otrzymany wywar przecedzamy, dodajemy zakwas na żur, gotujemy na wolnym ogniu, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy chrzan. Podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w grube plastry i ćwiartkami na twardo ugotowanych jajek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)