Ogórki z przecierem pomidorowym
Witajcie :) Odpoczęłam od ogórków dwa dni i od dziś znów przetwórstwo kwitnie :) Postanowiłam zrobić tym razem z przecierem i dodatkiem koncentratu, czyli na "czerwono". Wszak to piękny kolor i pasuje do zielonego :) Może ktoś skorzysta z przepisu - zapraszam :)
- 3 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 80 g soli
Ogórki myjemy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę mieszamy i zasypujemy solą. Zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie zlewamy powstały sok.
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki oleju
- 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
- 5 łyżek koncentratu
- 2 łyżeczki pieprzu
składniki zalewy dodajemy do ogórków. Wszystko dokładnie mieszamy, zakrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku w 150 stopniach 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)