Ogórki z przecierem pomidorowym

  Witajcie :) Odpoczęłam od ogórków dwa dni i od dziś znów przetwórstwo kwitnie :) Postanowiłam zrobić tym razem z przecierem i dodatkiem koncentratu, czyli na "czerwono". Wszak to piękny kolor i pasuje do zielonego :) Może ktoś skorzysta z przepisu - zapraszam :)


  • 3 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 80 g soli
Ogórki myjemy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę mieszamy i zasypujemy solą. Zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie zlewamy powstały sok.
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 5 łyżek koncentratu
  • 2 łyżeczki pieprzu
składniki zalewy dodajemy do ogórków. Wszystko dokładnie mieszamy, zakrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku w 150 stopniach 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger